Margele fotosintetice
Energia soarelui ajunge direct la suprafața Pământului sau poate fi difuzată prin atmosferă de factori care includ acoperirea cu nor.
Surprinzator, cu toate acestea, studiile arata ca o crestere a acoperire a norului si difuzia de lumina margele fotosintetice poate imbunatati, de fapt, fotosinteza de acoperisuri de padure, dar mecanismul din spatele aceasta a ramas necunoscut. Ideea că o acoperire mai mare a norului poate crește schimbul de carbon al ecosistemului prin fotosinteză poate apărea contraintuitiv, dar echipa dr.
Urban consideră că procesul se datorează distribuției uniforme a luminii printre frunze în multe niveluri ale unui baldachin forestier.
Pentru a testa teoria, echipa a analizat aportul net de carbon al unei păduri de molid în Munții Beskydy din Republica Cehă sub cerul noros și însorit.
Îngrăşăminte: FITOHORM-MAGNEZIU (Mg)-Ingrasamant foliar lichid
Aceasta a fost cuplată cu un studiu al clorofilei din frunze în diferite secțiuni ale baldachinului pentru a măsura nivelele de fotosinteză rezultate. Rezultatele au arătat că difuzia mai mare a luminii soarelui în timpul margele fotosintetice noros a dus la o absorbție mai mare a carbonului în ecosistem în comparație cu aceleași niveluri de lumină în zilele însorite.
Analiza lăstarilor arborilor a arătat, de asemenea, că lăstarii din adâncime din interiorul baldachinului au contribuit substanțial la echilibrul carbonului total al pădurii în zilele margele fotosintetice. Cu toate acestea, contribuția unor părți medii sau umbrite ale baldachinului a fost marginală sau chiar negativă în zilele însorite.